Vadas zsemlegombóccal

Ez az étel totális kedvenc volt anno. Nem csak nekem, hanem az egész családnak. Többféle változatban készítettük: sütve és főve is. Imádtam jó sok tejföllel és mustárral. A nagybátyám ráadásul karamellizát cukorral bolondította meg (nyami ???? ). Valami mennyei volt. Azt már nagyon meg sem említenem, hogy a Nagymamám készítette a világ legfinomabb zsemlegombócát. Ééés, képzeljétek el, amikor a séf unokatesóm főzi…hát nem találok rá szavakat. Egy szó, mint száz, első számú családi kedvencünk a vadas, zsemlegombóccal. Amikor elért a „nagy bumm” mondhatni egy világ omlott össze bennem, ha ezt az ételt emlegették, mivel több sebből is vérzik a történet (tejföl, glutén). Próbálgattam én elkészíteni mentesen, de meg sem közelítette az eredetit. Még jószándékból sem tudtam rámondani, hogy hasonlít az íze. No és az állagáról ne is beszéljünk. Most viszont a Bake-Free-vel valóra vált egy régi álmom. Milyen érdekes, hogy egy allergiával és intoleranciával élő embert egy ilyen „kicsi” dologgal is boldoggá lehet tenni? Számomra hatalmas öröm volt megízlelni. Vércukor problémával élők óvatosan bánjanak ezzel a recepttel, mert a turmixolt zöldségek gyors felszívódásúak.

Hozzávalók 4 adaghoz:

A szószhoz:

  • 2 db sárgarépa (tisztítva 200 g)
  • 1 db petrezselyem gyökér (tisztítva 52 g)
  • 1 db kisebb fej vöröshagyma (tisztítva 48 g)
  • 3 gerezd fokhagyma (tisztítva 12 g)
  • só, bors, babérlevél, mustár ízlés szerint, pár csepp citromlé
  • 35 g Eden Premium blansírozott mandula

A zsemlegombóchoz (16 db):

Elkészítés:

Szósz:

Főzzük meg a zöldségeket, majd szűrjük le, a levét ne öntsük ki. Tegyük turmixba és dolgozzuk össze a mandulával, fűszerekkel, mustárral, citromlével és annyi főzőlével, hogy szósz állaga legyen.

Zsemlegombóc:

A zsemlét tépkedjük apróra és szárítsuk ki légkeveréssel a sütőben (de, ha pár napig szikkadt a levegőn úgy is jó). Tegyük egy tálba többi hozzávalóval és formázzunk belőle nedves kézzel gombócokat. Lobogó vízben pár perc alatt főzzük meg (nekem 4 perc volt). Akkor jó, amikor feljönnek a víz tetejére.

1 adag átlagos tápértéke: 341 kcal, 6 g zsír, 58,2 g szénhidrát, 10,9 g rost, 9,5 g fehérje

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű hozzávalókból lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke (jelen esetben a zöldségek), ezért az általunk közzétett adatok tájékoztató jellegűek.

Jó étvágyat kívánok!

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

https://edenpremium.wscdev.hu/modules/iqithtmlandbanners/uploads/images/5f900be806b76.jpg
https://edenpremium.wscdev.hu/modules/iqithtmlandbanners/uploads/images/5f900abf6b4cf.jpg
Product added to wishlist
Product added to compare.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.